torsdag 22 juli 2010

Det spelar ingen roll att det går går att läsa på Wikipedia

Det är trendigt att hata Israel just nu. Vad de än tar sig till så är det med onda avsikter, att vända den trenden verkar vara lättare sagt än gjort. Varför hatet finns och fram för allt - varför hatet tar över en vilja till fred, är något som diskuteras flitigt på bloggar och andra fria medier. Jag är inte ensam om att känna obehag över den onyanserade bild som haglat fram, värre än vanligt, sedan Ship to Gaza försökte bryta blockaden mot Gaza.


Och det snackas ju mycket Gaza just nu. Det pratats fram och tillbaka om Hamas -  terrorister eller fredskämpar? Lider folket i Gaza verkligen som det sägs när det öppnas stora lyxiga köpcentrum? Eller är detta bara Israels ständigt påstådda propaganda? Skjuter verkligen den israeliska armén oskyldiga barn och slänger ut familjer ur deras hem utan anledning? Och hur i hela friden kan denna konflikt vara det absolut viktigaste att engagera sig i för många helt utan anknytning till någon av de inblandade länderna?

All människor med synt förnuft vet att det alltid finns en uppsjö olika versioner av varje specifik händelse i denna enormt omfattande konflikt. De flesta är också medvetna om att media tjänar stora pengar på andras olycka. Offentlig media kommer alltid att stödja den svaga parten och bre på med snyfthistoria efter snyfthistoira för att uppnå deras främsta syfte - få oss känslomässigt engagerade, och tjäna pengar på det. Media kommer aldrig att ge oss en korrekt nyanserad bild av världen, det är bara att inse. Det finns ingen som vill läsa;
"Hamas sköt in raketer i norra Israel och bröt därmed vapenvilan. Som väntat besvarade Israel besjuktnignen med ett strategiskt flygangrepp mot Hamas militära anläggningar i Gaza. Detta är ett i mängden av Hamas raketskjutningar mot civila mål i Israel som pågått sedan de helt tog makten i Gaza 2007. Hamas är klassad som terroristorganisation av EU och har som främsta mål att ersätta Israel, Västbanken och Gaza med en enad palestinsk islamistisk stat."
Det spelar ingen roll att det går går att läsa på Wikipedia, vi vill inte höra den tråkiga framställningen. Vi vill höra om hur den israeliska armén slängde ut oskyldiga gravida kvinnor på gatan och bombade deras hus, inte att hennes man är medlem av Hamas och har dödat oskyldiga civila israeler. Då finns det ju två sidor av saken! Men nej, herregud, då måste vi ju tänka själva. 

Hälften av Gaza är barn...
Så vi sätter dem i arbete?

Exempel på hur media förvränger mycket i Israel-Palestina konflikten finns det många av. Jag minns hur jag läste att IDF har attackerat palestinier och skjutit hästar (?), och det visade sig att det handlade fem hästar som var packade med sprängmedel på väg in mot den israeliska gränsen. En häst och fyra palestinier dog när eldstrid utbröt. Detta hörde jag skulle anmälas av någon svensk djurrättsorganisation. Och så har vi klassikern när Hamas skjuter från civila mål, som en skola, och när Israel skjuter tillbaka så rapporteras detta sakligt som "Israel besköt skola". 

Hamas är riktiga mysgubbar vid makten. För hur skulle Gaza se ut utan förföljelse och mord på homosexuella, kvinnoförtryck och träningsläger för små pojkar att bli terrorister? Är det verkligen smart att gynna deras förutsättningar genom att bryta blockaden? För oavsett hur mycket humanitär hjälp vi består dem med så är det ändå Hamas som kontrollerar sin befolkning med järngrepp. Eller är detta bara billig propaganda från Israel? Kanske är de herdeliga frihetskämpar som har som högsta mål att befria Palestina från de elaka judarna som kom och tog deras land?

Det är ballare med palestinasjal än davidsstjärna och antisemitismen i Sverige ökar markant för varje ny händelse i konflikten, trotts att religiös tillhörighet inte borde förknippas med ställningstagande i en politisk konflikt. Så därför finns vi - vi som stöttar de svaga och fram för allt kämpar för fred i Mellanöstern och en krigsfri tillvaro för israeler, palestinier, judar, araber, muslimer, kristna, sekulära och alla de människor som blir utsatta i denna oändliga konflikt. 

2 kommentarer:

Rebecca sa...

Mitt hjärta tar ett skutt när jag läser inlägg som detta. Tack för en mer nyanserad bild!

Razi sa...

Tack för fina ord! Hoppas du fortsätter att läsa!

Skicka en kommentar