torsdag 30 september 2010

Svar om bosättningar

Jag har svårt att hinna med att svara på kommentarer, men när någon uppriktigt sagt verkar intresserad så kan jag inte låta bli, trotts att jag har plugg upp över öronen.

Hej, intressant blogg. Jag är som många andra förvirrade av Israel-Palestina konflikten. En sak jag inte förstår med denna konflikt är hur byggandet av bosättningar på Palestinsk mark kan rättfärdigas. Hur resonerar israelerna kring detta? Ta inte detta som kritik, jag vill helt enkelt bara förstå hur Israelerna tänker kring detta och varför de tycker det är ok. 

/Tellus
Hej Tellus,

Precis som att alla svenskar inte håller med SD eller Moderaternas politik så håller långt i från alla israeler med regeringens beslut. Vissa på högerkanten försvarar bosättningarna och andra inte. Precis som i alla andra, speciellt demokratiska länder, så finns det väldigt mycket olika åsikter.

Bosättare protesterar mot byggstopp.
Frågan om bosättningarna är väldigt rörig. Som du kanske vet så tog Israel makten över Västbanken under 6 dagars kriget och enligt internationell lag så ses området som en militär ockupation. Det anser dock inte alla och historiskt sätt så har många landområden "vunnits" under krig, precis som Israel vann 6 dagars kriget. Som du har märkt så är hela konflikten oöverskådlig och det är nästan omöjligt att ha en helt klar opartiskt bild och det är inte lätt i bosättar-frågan heller. I vissa fall handlar det om judar som tidigare bott i området och nu har fått sin "rätt" att återvända. Andra har en helt religiös inställning till frågan och hävdar sin rätt att återvända till de platser som bibliskt och historiskt sätt har bebotts av judar. Vilket har bidragit till att många bosättare är religiösa fanatiker som beter sig illa mot sina arabiska grannar och ger en fasansfull bild utåt. I sin tur beter sig många palestiner våldsamt mot bosättarna.

Översatt från Wikipedia:

Debatt om bosättningarna

Palestinierna hävdar att politiken för bosättningarna är ett försök att förebygga eller till och med sabotage ett fredsfördrag som inkluderar palestinska suveränitet , och hävdar att förekomsten av bosättningar skada möjligheten att ha en livskraftig och sammanhängande stat. [35] [36]
The Israel UD hävdar att vissa bosättningar är legitima, eftersom de tog form när det inte fanns någon operativ diplomatisk överenskommelse, och därmed de inte bryter mot några avtal. [37] [38] [39]Baserat på detta, hävdar de följande särskilda Skälen till godtagandet av bosättningar som legitim:
  • Före undertecknandet av israelisk-egyptiska fredsfördrag , av utbrottet av första intifadan i slutet av åttiotalet, ner till undertecknandet av israelisk-jordanska fredsfördraget 1994, israeliska regeringar på vänster och höger hävdade att bosättningarna var av strategiska och taktiska betydelse. Placeringen av bosättningarna främst valts på grundval av hot om en attack från de angränsande fientliga länderna i Jordanien , Syrien och Egypten och möjliga vägar av förskottet till israeliska befolkningen områden källa behövs ]. Dessa bosättningar var ursprungligen tänkt som bidrar till freden och säkerheten i staten Israel vid en tidpunkt då fredsfördrag inte hade undertecknats. Vissa anhängare av bosättningarna citera fortfarande dessa skäl. [40] [41] [42] [43] [44] [45]
  • Många vem? ] religiösa judar hävda den bibliska judiska anknytningen till de områden i tvisten, med argumentet att deras anspråk på att bygga är lika med den bibliska judiska anslutning till andra områden i Israel.

Det finns mycket att läsa om ämnet och jag anser mig absolut inte vara någon expert. Men bosättningarna gynnar inte direkt landet, speciellt inte då de irriterar i fredsförhandlingarna. Många många israeler är emot bosättningarna av förståeliga själ. Men även om man slutar att bygga nytt så är det inte helt enkelt att "kasta ut" alla de judiska samhällen på Västbanken, speciellt inte då de har bott där länge och för dem är det att bli utkastade från sina hem på samma sätt som palestiner får uppleva. 

Jag hoppas att du har fått en lite klarare bild och forsätt att ta in information från olika typer av källor, det kommer i slutändan att ge dig en helt egen åsikt. 

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken lyx att få ett eget inlägg som svar. Tack för det! Det blir att köpa böcker i ämnet och sätta sig in i det mer. Har du förresten sett Terje Carlssons dokumentär "Israel vs Israel"? Om inte rekommenderas den.

/Tellus

Razi sa...

Kunskap är ovärdeligt! Och ju mer kunskap man får ju mer inser man att man egentligen vet någonting:) Jag har lite problem med att streama film, dåligt internet. Men jag har hört om dokumentären och ska se den när uppkopplingen tillåter.

Kim M sa...

"Israel vs Israel" tycker jag var hemsk, då det i stort sett bara var de överreligiösa bosättarna som fick ordet.
Som jag skrev på min egen blogg: lite som om SD representerade hela Sverige.

Razi sa...

Det är inte första gången som de fanatiska bosättarna för vara Israels ansikte utåt. Fruktansvärt nyanserat. Kim, kan du länka till det inlägget?

Skicka en kommentar