Jobba på Kibbutz?


Är du sugen på en billig reseupplevelse och samtidigt göra nytta? Då finns ett alternativ som inte alla känner till - att arbeta som volontär på en kibbutz i Israel. Anledningen till att jag vill informera om detta är för att jag ständigt får förfrågningar om hur det fungerar och jag vet hur svårt det var att hitta information då jag själv ville åka. Så här kommer lite hjälp på vägen.

Vad är en kibbutz?
En kibbutz är ett stängt samhälle, en liten by som grundar sig på socialistiska värderingar och till en början försörjde man sig främst genom jordbruk. Det finns runt 250 kibbutzer i landet i dag men tyvärr så börjar denna speciella samhällsstruktur att få svårt att överleva och många kibbutzer bildar vinstdrivande verksamheter för att klara sig ekonomiskt. Men grundtanken är att alla arbetar utifrån sin egen förmåga men samtidigt ska ersättningen vara den samma. Detta fungerar enklast genom att inte använda sig av pengar utan i stället är allting gratis; sjukvård, kost, logi, kläder och allt annat som kan tänkas vara nödvändigt i livet. Men detta system skulle inte fungera utan att samhället var slutet och att nya medlemmar väljs in med stor aktning. Det är med andra ord ingen lätt sak att bli invald i ett kibbutz-samhälle.

Att vara volontär
Kibbutzer har sedan länge tagit emot volontärer från hela världen. Under sextio- och sjuttiotalet var det en stor våg och speciellt många svenskar tog då chansen att få en speciell upplevelse. I dag är det relativt okänt trotts att det ständigt finns en liten tillströmning av svenskar på landets olika kibbutzer. 

Som volontär på en kibbutz så fungerar livet likartat som för kibbutz-medlemmarna - arbete i utbyte mot mat, sjukvård och fickpengar. Vad man kan arbeta med är olika från kibbutz till kibbutz och det kan vara allt från att plocka bananer till att sköta disken i matsalen. Men trivs man inte så är det alltid lätt att byta jobb och man brukar hinna med att prova ett flertal arbeten under tiden på kibbutzen. Men arbete är bara en liten del av kibbutz-livet då man som volontär bor med folk från hela världen och de flesta får vänner för livet. Man kan räkna med en speciell vardag med mycket fest, kulturkaos, lantlugn, nya vänner och väldigt mycket sol. 

Så hur gör man?
Det finns en organisation som heter Svenska Kibbutzvänner (SVEKIV) som anordnar resor för volontärer. Jag rekommenderar starkt att inte resa genom SVEKIV som tar betalt för saker som du lätt kan ordna på egen hand. Jag reste själv med SVEKIV och blev mycket besviken och kände mig rent ut sagt lurad då jag insåg att jag förlorat många tusenlappar för ingenting.

KPC - Kibbutz Program Center är den organisation som sköter allt som rör volontärerna på landets kibbutzer. De kommer att hjälpa dig med försäkring, volontär-visum och placering på en kibbutz. Du kan antingen kontakta KCP innan du åker och om du vill känna dig mer förberedd, men det är lika enkelt att boka ett flyg och gå till deras kontor i Tel Aviv så kommer du att få all hjälp du behöver. Tänk på att du inte kan välja att vara på kibbutzen i mindre än två månader eller längre än sex och att du behöver ett sjukintyg på att du är frisk och arbetsför. 

Övrig information
  • Kontakta Kibbutz Program Center via e-mail eller besök deras hemsida
  • Du behöver inte ansöka om visum på förhand. Vid passkontrollen så får du ett turistvisum som du sedan byter mot ett visum för volontärer.
  • Se till att ha extra pengar för att kunna resa runt i landet på lediga dagar. Men kibbutzen ordnar även en gratis resa varje månad.
  • Åldersgränsen är 18-35 år.
  • Läs mer om kibbutz på Wikipedia eller på Jewish Virtual Libary.
  • Sabra Express flyger billigt direkt till Tel Aviv, dock så har de begränsat med datum och flyger inte under vintern. Sök då istället på Boka Smart.


Om du har frågor, vill veta mer, eller behöver hjälp så kan du kontakta mig på: razikantorp@gmail.com.

Bloggat om kibbutz