tisdag 5 oktober 2010

Ingen pratar med mormor om Auswitch

Det tycks alltid debatteras om hur "judarna utnyttjar Förintelsen" eller att hela händelsen rent ut sagt är en "judisk konspiration". Dessa påståenden kommer till stor del upp till ytan i kombination med debatter om Israel. Jag blev faktiskt förvånad när jag inser hur vanligt det är att ifrågasätta Förintelsen på vänster-bloggar, i forum och i kommentarer runt om på nätet. Det verkar inte spela någon roll att vi har växt upp med historieundervisning.

Den moderna antisemitismen påminner mycket om Hitlers propaganda.
Att ifrågasätta judarnas tragiska historia och börja spekulera i konspirationsteorier är något som nazister brukar stå för. Nuförtiden verkar det vara mer okej i största allmänhet att diskutera i klassik antisemisk anda. Och det är rätt obehagligt där ute i bloggdjungeln när välkända skribenter stundtals legitimerar våld mot civila judar, lite snyggt och nästan politiskt korrekt, i samband med aktioner från den israeliska armén eller staten. Antisemitismen ökar stadigt i Europa och är i många fall dolt av antisionism. Nej, all kritik av Israel är absolut inte antisemitism men det är så pass ofta som det förknippas att situationen börjar bli en smula obehaglig.

Allvaret med Förintelsen börjar suddas ut i takt med dessa frågeställningar. När det även börjar spekuleras om judarnas koppling till 9/11 så kan man inte låta bli att titta tillbaka på nazisterna propaganda.

Ett attentat mot ett dagis i Berlin då bland annat en rökbomb kastades in.
Till skillnad från den nya allmänna bilden så tar judarna antisemitism och Förintelsen på allvar. Att israelerna skulle legitimera våldet i Gaza med anledning av judiskt historia är befängt och tyvärr är det många som påstår detta. Israel har en ständig koppling till brutala historien då många överlevare såg sin fristad i Palestina - ett land där judar skulle få vara judar och aldrig bli förföljda mera. Dessa människor, de som överlevde något som man aldrig riktigt kan begripa, är släktingar till de israeler och judar som idag utsätts för en modern tappning av antisemitism.

Tror det eller ej, men jag har aldrig sett några skämta så mycket om judar och judisk historia som just judar. Men när det kommer till dem som var där, de som fick genomlida förödelsen, så är det ett mycket känsligt ämne. Ingen pratar med mormor om Auswitch.

Tidigare inlägg i ämnet:
The protocols of Zion - Judiskt herravälde
När kommer den sista juden att lämna Sverige?
"Är jag nazist bara för att jag hatar judar?"

4 kommentarer:

Emanuel sa...

Bra inlägg. Stirrar och stirrar på karikatyren, men förstår inte budskapet. Vad är din tolkning?

Razi sa...

hm, tanken är nog att det ska symbolisera på vilken liten yta man har stängt in gaza-borna på. Vad tror du?
finns en mängd av dessa...
http://www.adl.org/Anti_semitism/gaza_cartoons.asp

Emanuel sa...

Hm, tveksamt. Det förklarar inte dödsskallarna. Men visst, jag har verkligen ingen aning...

Sidan du länkar till visade verkligen en hel del sjuka grejer. Bilden du valt ut här tillhörde ju utan tvekan den minst grova tiondelen.

Razi sa...

dödskallar för att de dödar dem?

ja man ska också vara försiktig med vad man lägger upp - bidrar ju till fler träffar på google tyvärr...

Skicka en kommentar