fredag 15 oktober 2010

Valet 2018

Denna blogg-kommentar är helt klart det roligaste jag har läst på länge...

Benny Lindholm sa...
Tänk dig inför valet 2018. Mona Sahlin (ja, hon är faktiskt kvar - man blir aldrig av med henne) har precis vunnit omröstningen på sossekongressen i Gävle. Socialdemokraterna ska nu läggas ned som parti.

Hon berättar stolt om det förnyelseprojekt som man inledde redan under 1990-talet: att infiltrera moderaterna.

Projektet var också lyckat. Moderaterna fick ett starkt stöd 2014 (42.3% av rösterna) och centern och kristdemokraterna åkte ur riksdagen. Sossarna hade landat på 18.4%. Inför kongressen i Gävle var man nere på mellan 10-12% i opinionsmätningarna och moderaterna nosade på 50%. Det var dags att lägga fram korten.

Bredvid Mona står också Anja (som också hade lyckats klamra sig fast trots en rad skandaler som privatbygge på Lidingö, kravaller mot norska sjuksköterskor och ett privata LO-sjukhus för fackpampar). Skandaler som nu erkändes vara en del av projektet.

Den nye moderata statsministern (Sten Tolgfors som rent fysiskt hade blivit mer och mer lik Reinfeldt innan valet 2014) berättade också på sossekongressen att man ödmjukt skulle sträcka ut handen till alla socialdemokratiska partiarbetare och att man nu också skulle byta namn från nya moderaterna till socialmoderaterna.

Ridå.

4 kommentarer:

Somaiyah sa...

Ortodoxt judiska kvinnor som täcker ansiktet:

http://www.instablogsimages.com/images/2009/11/03/yemen-jews_WbuC6_16105.jpg

http://www.flickr.com/photos/10227535@N08/2687566457/

Razi sa...

de täcker ansiktet för att de är tvungna, dvs de är bosatta i muslimska länder. och sen minoriteten är inte ens värt att ta upp. finns sekulära kvinnor som täcker ansiktet för att de är tvungna också, har ingenting med ortodoxa kvinnor att göra..

Somaiyah sa...

Finns en vers i Bibeln om Rebecka som täcker ansiktet, och det finns artiklar på Internet (kan tyvärr inte finna dem igen trots att jag sökte) om hur dessa judiska kvinnor gärna täcker ansiktet och att det finns dessa som gör det i Israel också. Det är en minoritet, men det finns, vilket gör att du omöjligt kan säga att ingen judisk kvinna täcker sitt ansikte. Det är vanligt för judinnor att i Yemen täcka sitt ansikte, ändå är det inte ett tvång att alla kvinnor ska täcka ansiktet. Jag känner själv kvinnor i Yemen och Saudi, och långt ifrån alla täcker sina ansikten.

Razi sa...

Jag har aldrig hört om någon ortodox judinna i Israel som täcker ansiktet. Och med tanke på att den ortodoxa grenen inom judendomen är en minoritet isig så kan denna påstådda grupp knappt vara märkbar. Men nej, du kan inte hitta något om att ortodoxa judiska kvinnor skulle täcka sig i religiöst syfte.

Som du antagligen vet så är den judiska gruppen i Yemen inte så stor. Antagligen så vet du också varför. De flesta judarna i arabländer lever ganska uteslutet undercover.
http://www.haaretz.com/jewish-world/news/yemen-s-ancient-jewish-community-fights-for-survival-1.274860
Min flickväns har rötterna i Yemen på ena sidan familjen, liksom många andra israeler då judarna massflydde Yemen - operation flygande mattan.

Om det är som du påstår, att en minipyttegrupp judinnor täcker ansiktet utan tvång så har det ingenting med religionen att göra. Men judar har alltid varit bra på att anpassa sig till det samhället de lever i vilket märks speciellt här i Israel då alla som har återvänt från olika länder och tagit med sig delar av kulturen. Så om du har hittat någon enstaka israelisk judinna som täcker sig så är hon garanterat från ett muslimsk land och har tagit med sig en del av kulturen. Dessutom är hon garanterat inte ultra-ortodox. Det finns mycket att läsa om kläddiriktiv inom olika grenar av ortodox judendom och om judarnas historia och nutid i arabiska länder.

Det enda jag ville säga med det är att ingen annan grupp eller religion i den moderna värden har en majoritet med kulturella eller religiösa regler för att täcka ansiktet. Du kan säkert hitta någon liten afrikansk stam som gör det men det är inte det vi pratar om här.

Skicka en kommentar