tisdag 15 juni 2010

Den israeliska köttbullen - schnitzel

I dag har vi i hushållet tillagat något som antagligen är Israels mest populära föda - den odödliga schnitzeln. Själv är jag redan lite halvtrött på pita-hummus-schnitzel-kulturen men israelerna verkar aldrig få nog. Den finns på vartenda snabbmatställe, restaurang och i frysdiskarna. Men ska den ätas av mig så ska den vara hemlagad, vilket är en ren barnlek (enkelt recept följer nedan).

Wikipedia: "...Den schnitzel traditionen kom till Israel av Ashkenazi judar som kommer från Europa. Många israeler var av wiensk eller tyskt ursprung, men under de första åren av staten Israel var kalvkött ouppnåelig, och kyckling eller kalkon visat sig vara ett billigt och gott substitut."



ISRAELISKT SCHNITZEL


Ingredienser:
  • 4 delar av kycklingbröst
  • 2 ägg
  • 1 vitlöksklyfta, krossad
  • 1 msk dijonsenap
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 1 kopp färska brödsmulor
  • Olja för stekning
  • Paprika, för extra smaksättning


Metod:
  1. Vispa äggen i en skål med 1 matsked vatten och krydda med salt och peppar. Tillsätt dijonsenap och vitlök. Blanda väl.
  2. Marinera dessa kycklingskivor under några minuter i ovanstående blandning (du kan lägga till några färska örter du vill: timjan, oregano osv)
  3. Förbered ströbröd i en separat skål, lämplig för doppning och bageriprodukter. Doppa bitar av kyckling i äggblandningen och doppa slutligen i ströbröd och tryck ihop ordentligt för att säkerställa god vidhäftning och bilda en enhetlig beläggning av ströbröd.
  4. Hetta upp oljan till medium-hög värme i en tung stekpanna. Nivån på oljan bör vara halva tjockleken av schnitzels. 
  5. Stek 2-3 minuter på varje sida, tills den har en gyllene färg. Ta bort från oljan och som på hushållspapper. Servera omedelbart.

Smaklig måltid!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar